High performance 'Passive House Project'

 

Barry Price Architecture / Black Oak Builders 

Photography by Chris Kendall

This high performance home was built to 'Passive House Project Standards'. It is situated on an old blue-stone quarry nestled in the picturesque Catskill Mountain's.

The main roof support column was salvaged from the quarry site and along with the bar and privacy screen that Rowan crafted out of reclaimed oak it serves as the focal point of the grand room. The walls and ceilings are all recycled wood as are many of the custom cabinetry elements in this 'one of a kind' home. From the reclaimed oak barn-style doors to the master bed with its dramatic piece of reclaimed spalted maple as the headboard Rowan succeeding in fulfilling the homeowners’ goal of reusing and recycling found materials.

The kitchen is definitely central to this theme. Rowan built all the doors and drawer fronts out of reclaimed oak fitted into stainless steel frames. These elements, combined with the modern appliances and marble walls, create a unique contemporary kitchen, which serves this young modern family perfectly. 

 

 

High-end living along the Hudson River

 

MABBOT SEIDEL ARCHITECTURE

Photography by Ofer Wolberger

This single family home in the Riverdale neighborhood of the Bronx was fully reorganized to meet the contemporary needs of a family with small children.

Rowan created beautiful practical storage by the new rear entry that leads into the completely custom rift white oak kitchen. A custom daybed/toy storage, book shelves and loft area in the childrens’ bedrooms were designed to meet the needs of growing children.  Throughout the project Rowan worked closely with the architect to make these elements work seamlessly with the other aspects of the home.  

 

 

 

A historic brownstone gets a signature look

 

  Mabbott Seidel - Architecture    

Photography by Ofer Wolberger

The lower two floors of this single family brownstone were fully renovated to create a separate ground floor apartment and parlor floor kitchen, dining, and living space. The original plaster moldings were restored and extended throughout the kitchen and stairwell.

Interior paint, stone and finishes were chosen to recognize the original character of the building while reflecting the more modernist sensibilities of the client.

Rowan was responsive to this need for traditional, yet modern design when constructing the painted shaker style kitchen and the floating mahogany bathroom vanity.

 

 

Conversion of multi-family townhouse

 

 NC2 architecture

Photography by Richard Goldstein

This project consisted of the conversion of a 3-family, wood-frame townhouse into a 2-family occupancy. The centerpiece of the project is a double-height stair hall featuring a bridge that connects the two upper-level bedrooms. Natural light is pulled deep into the center of the building down to the 1st floor through the use of an existing vestigial light shaft.

Rowan fabricated all of the white oak stair treads including a landing that also serves as a writing desk with storage above. More storage in the form of a custom build cabinet, book shelves and bathroom vanity were also part of Rowan’s work scope for this modern townhouse conversion. 

 

2016 AIA Honor Award Recipient

 

Edward I. Mills + associates ARCHITECTS

Photography by Chris Kendall

This house is a year round residence set on the crest of a hill bounded by ancient stonewalls on all sides. The property is 9.7 acres and the wonderful views of the surrounding fields and stonewalls are only fully realized upon entering the house.

The interior space of the house flows outdoors through a terrace off the kitchen, an alley of apple trees off of the master bedroom and a fenced flower and vegetable garden also off the master bedroom. 

The house is a hybrid structure constructed of a wood and steel frame sitting on a concrete base. Windows and doors set through the masonry isolate independent views of the landscape. The interior walls are treated as free elements within this masonry and steel shell and sit on a stone floor that is radiant-heated. The second floor is a floating tube that is shaped in a trapezoid shape and sits on the rectangular shapes of the living area and master bedroom area.

Rowan created the rift oak multi-story library that runs the length of the main room and mezzanine. This was a challenging engineering feat that serves as the showpiece of the space. An oak wrapped mantle above the unique steel firebox was created to mimic the trapezoid of the second floor and adds to the drama. 

Rowan also created the walnut master bedroom dressing table and window casing as well as the master bath vanity. All were done with an eye for keeping the function of the space in mind. 

 

 

Modern kitchen for a historic farmhouse

 

Photography by Chris Kendall